Wat is het verschil tussen droge en vette roos?

Vette roos herken je aan gele schilfers op je hoofdhuid, terwijl droge roos juist witte, droge vlokken achterlaat. Ontdek hier alle verschillen.

De laatste jaren draait het in de haarverzorging steeds meer om een gezonde hoofdhuid – en dat is niet voor niets. Gezond, glanzend haar begint namelijk bij een gezonde basis: de huid die je schedel beschermt. Veelvoorkomende haarproblemen, zoals roos, vinden vaak hun oorsprong in een verstoorde hoofdhuid. Of het nu gaat om vette of droge roos, beide soorten hebben verschillende kenmerken. Zie je hoofdhuid als de voedingsbodem voor je haar; als die gezond is, heb je minder last van schilfers, of ze nu droog of vet zijn.

In dit artikel ontdek je wat roos precies is, wat het veroorzaakt, en hoe je droge en vette roos van elkaar kunt onderscheiden. Uiteraard geven we je ook tips voor de beste behandelingen.

Wat is roos?

Roos betekent simpelweg dat je hoofdhuid sneller dode huidcellen loslaat dan normaal. Dit veroorzaakt schilfers die in je haar blijven hangen of op je schouders vallen. Maar wist je dat er twee soorten roos zijn? Je hebt vette roos en droge roos.

Vette roos: kenmerken en oorzaken

Kenmerken van vette roos
Vette roos herken je aan een glimmende hoofdhuid en vet haar, anders dan bij droge roos. De schilfers zijn meestal groter, geel of wit, en blijven vaak in je haar plakken, waardoor ze lastig loskomen. Je ziet deze symptomen trouwens niet alleen op je hoofdhuid, maar soms ook bij je wenkbrauwen.

Vette roos is vaak plakkerig, waardoor de schilfers moeilijk loskomen.

Oorzaken van vette roos
Last van vette roos? Hier is waarom. Het afschilferingsproces van je hoofdhuid raakt verstoord, waardoor dode huidcellen en vettige schilfers zich opstapelen. Het kan onschuldig lijken, maar zelfs de kleinste vorm mag je niet negeren.

Normaal vernieuwt je hoofdhuid zichzelf constant, waarbij dode huidcellen, olie en zweet samen een beschermlaagje vormen. Maar als de bacteriën op je hoofdhuid uit balans raken of zich te veel vermenigvuldigen, kan dat irritatie of zelfs ontstekingen veroorzaken. Verschillende factoren kunnen dit versnellen, waaronder:

Weersomstandigheden en seizoenswisselingen:
Deze kunnen de talgproductie van je hoofdhuid verstoren.
Te vaak wassen van je haar: Dit kan essentiële natuurlijke oliën verwijderen, waardoor de hoofdhuid overcompenseert met een hogere olieproductie.
Hormonale schommelingen en medicatie: Deze factoren kunnen direct invloed hebben op de talgproductie van je hoofdhuid.

Vette roos door seborroïsch eczeem
Hoofdhuid-eczeem, ook wel seborroïsch eczeem genoemd, kan iedereen overkomen – man of vrouw. Het ontstaat door een disbalans in de micro-organismen op je hoofdhuid, wat kan zorgen voor ontstekingen. Het resultaat? Rode, schilferige en vette plekken die je flink kunnen laten krabben. Klinkt bekend? Check onze tips tegen seborroïsch eczeem.

Vette roos door psoriasis
Een jeukende hoofdhuid en grijs-witte schilfers komen vaak voor bij mensen met psoriasis. De meest voorkomende plekken voor psoriasis capitis zijn de haarlijn (vooral aan de voorkant), de nek en de slaap. Hoewel psoriasis op de hoofdhuid lijkt op eczeem, zijn er duidelijke verschillen: bij eczeem laten de schilfers meestal makkelijk los, terwijl ze bij psoriasis juist vast blijven zitten aan de hoofdhuid.

Droge roos: kenmerken en oorzaken

Symptomen van droge roos
Droge roos herken je aan kleine, witte schilfers die ontstaan doordat je hoofdhuid dode huidcellen afstoot. Deze schilfers verschijnen vaak op je hoofdhuid en langs de haarlijn. Droge roos gaat vaak gepaard met een droge huid, niet alleen op je hoofdhuid, maar ook op je gezicht of andere plekken. In tegenstelling tot vette roos blijven de schilfers niet plakken; ze vallen makkelijk uit je haar en zijn direct zichtbaar, vooral op donkere kleding en in donker haar.

Droge roos blijft niet zitten; de schilfers vallen makkelijk uit het haar en zijn meteen zichtbaar, vooral op donkere kleding en haar.

Oorzaken van droge roos
Normaal vernieuwen huidcellen zich elke 28 dagen. Als je hoofdhuid uit balans raakt, bijvoorbeeld door stress, versnelt dit proces. De celvernieuwing duurt dan slechts 13 tot 15 dagen, wat vaak leidt tot schilfers.

Droge roos is een probleem van de hoofdhuid dat schilfers veroorzaakt. De exacte oorzaak is onbekend, maar verschillende factoren kunnen droge roos verergeren:
Koude, droge lucht: Langdurige blootstelling droogt je hoofdhuid uit en veroorzaakt schilfers.
Agressieve haarproducten: Chemische stoffen irriteren de huid en veroorzaken soms agressieve reacties, met droge schilfers en irritatie als gevolg.
Stress en hormonen: Stress en veranderingen in hormonen, zoals meer testosteron en cortisol, kunnen de productie van talg verstoren en roos erger maken. Stress verzwakt ook je immuunsysteem, waardoor je minder snel herstelt.
Laten we dit misverstand voor eens en voor altijd de wereld uit helpen: roos ontstaat niet door een gebrek aan hygiëne. Sterker nog, je haar te vaak wassen kan het probleem juist groter maken.

Wat is het verschil tussen roos en een droge hoofdhuid?
Een droge hoofdhuid veroorzaakt ook schilfers, meestal kleine, met vaak droog haar en jeuk erbij. Bij roos zie je juist grotere, witte vlokken in je haar en soms ook rode plekken op je huid. Schilfers in je haar en op je schouders zijn heel normaal; bijna de helft van de mensen heeft er ooit mee te maken gehad.

Roos en haaruitval, is er een verband?

Roos is niet alleen een cosmetisch probleem, het kan ook vragen oproepen: "Zal mijn haar straks uitvallen?”. Laat je roos te lang zijn gang gaan, dan kan het meer schade aanrichten dan je denkt. Het veroorzaakt ontstekingen en stress op je hoofdhuid, waardoor je haarwortels verzwakken en je haargroei vertraagt. Dit verhoogt de kans op haaruitval. Lees meer over roos en haaruitval.

Behandelingen tegen vette roos

Alles begint met een gezonde hoofdhuid. Elk haar groeit uit een haarzakje, en elke follikel produceert talg (sebum) via de talgklier. Hoeveel talg je aanmaakt, verschilt per persoon. Het belangrijkste is dat je haarzakjes en hoofdhuid schoon en gezond zijn. Als haarzakjes verstopt raken door overtollig talg, dode huidcellen en schilfers, kan dat de kwaliteit van je haargroei flink beïnvloeden. In het ergste geval stoppen de follikels zelfs helemaal met het produceren van haar. De huidcellen op je hoofdhuid vernieuwen zich continu en schilferen uiteindelijk af, daarom is het belangrijk om die dode cellen weg te borstelen of te wassen. Heb je last van vette roos? Kies dan voor een anti-roos shampoo voor vet haar.

Behandeling tegen droge roos

Als je droge roos wilt aanpakken, begint het – net zoals bij vette schilfers – met een goede hoofdhuidverzorging. De experts van Vichy hebben ontdekt dat het microbioom, dat bestaat uit een mix van bacteriën, schimmels en gisten op je huid, essentieel is voor een gezonde hoofdhuid. Een belangrijke speler hierin is de Malassezia-gist. Hoewel deze gist normaal op je huid zit, kan een teveel ervan bij sommige mensen een ontstekingsreactie uitlokken en roos veroorzaken.

Gelukkig is er de Vichy Dercos Anti-Roos Shampoo voor droog haar. Dankzij het actieve ingrediënt selenium disulfide, zie je vanaf de eerste wasbeurt al minder schilfers en wordt je microbioom weer in balans gebracht.

Heb je naast roos ook een gevoelige hoofdhuid? Ga dan voor de Vichy Dercos Anti-Roos Sensitive Shampoo. Met Piroctone Olamine, dat zowel schimmels als bacteriën aanpakt, bestrijdt deze shampoo niet alleen de roos, maar kalmeert ook je hoofdhuid.

4 tips om roos tegen te gaan

1. Exfolieer je hoofdhuid
Ja, echt. Net zoals je je huid scrubt, kan het ook helpen om dode huidcellen van je hoofdhuid te verwijderen. De anti-roos shampoos van Dercos bevatten ingrediënten zoals salicylzuur, die door hun exfoliërende werking schilfers verminderen.

2. Was je hoofdhuid, niet je haar
Breng je anti-roosshampoo rechtstreeks aan op je hoofdhuid en masseer goed in, focus daarbij vooral op de hoofdhuid en niet op je haar. Zo voorkom je dat je haar uitdroogt en zorg je dat de behandeling goed werkt. Heb je extra hydratatie nodig? Gebruik dan een haarmasker voor je haarpunten.\

3. Hoe moeilijk het ook is: niet krabben
Het is net als die roze olifant waar je niet aan mag denken: hoe meer je probeert niet te krabben, hoe sterker de drang wordt. Maar probeer het toch te laten. Krabben maakt de jeuk alleen maar erger en kan zorgen voor irritatie, ontstekingen en zelfs kleine wondjes—zeker als je lange nagels hebt. En die kunnen dan weer gaan ontsteken, met infecties tot gevolg.

5. Vermijd stress
Stress kan roos verergeren. Dus probeer wat vaker te ontspannen: ga sporten, maak een wandeling of neem wat me-time. Een ontspannen geest werkt wonderen, zelfs voor je haar.

Hoe voorkom je dat roos terugkomt?

Roos is helaas niet te genezen, dus zodra je stopt met je anti-roos shampoo, komt het vaak gewoon terug. Veel mensen grijpen naar een anti-roos shampoo om de symptomen te bestrijden, en zodra het beter gaat, stappen ze weer over op hun gewone shampoo. Maar roos blijft een hardnekkig terugkerend probleem, dus als je roosvrij wilt blijven, moet je er regelmatig iets aan doen. Wil je schilfers voorkomen? Probeer dan het volgende:

Blijf je Dercos anti-roosshampoo gebruiken
die past bij jouw hoofdhuidtype—droog, vet of gevoelig.

Vergeet ook je conditioner niet. Veel mensen staan er niet bij stil, maar een anti-roos conditioner is net zo belangrijk. Deze is speciaal ontwikkeld om de werking van je shampoo te versterken en de actieve ingrediënten te behouden. Een gewone conditioner kan juist de beschermende laag van je shampoo afbreken, waardoor je minder beschermd bent tegen roos.

Tip: De Dercos Anti-Roos DS 2-in-1 Shampoo + Conditioner combineert de kracht van een anti-roos shampoo met de verzorging van een conditioner. Het product bestrijdt roos effectief en verzorgt je haar én hoofdhuid, zodat ze zacht en glanzend aanvoelen. Vanaf de eerste wasbeurt vermindert zichtbare roos en helpt het herhaling te voorkomen voor langdurige controle en comfort.

HUID DIAGNOSE

MOGELIJK GEMAAKT DOOR SKINCONSULT AI

BEPAAL UW BELANGRIJKSTE HUIDBEHOEFTEN

START DE DIAGNOSE