Erfelijkheid
Willen of niet: erfelijkheid speelt een grote rol bij haaruitval. De genen die je van je ouders erft, beïnvloeden hoe gevoelig je haarfollikels zijn voor het hormoon dihydrotestosteron (DHT), de trigger voor haaruitval. Door genetische gevoeligheid kunnen je haarfollikels wellicht minder goed tegen DHT, waardoor ze krimpen, steeds dunner worden en uiteindelijk stoppen met produceren.
Hoewel er geen kant-en-klare oplossing bestaat, kunnen bepaalde producten het haarverlies minimaliseren en je haar er dikker uit laten zien. Zo kan Dercos Densi-solutions (let op: neogenic bestaat al een paar jaar niet meer) bijvoorbeeld in een periode van 6 weken je haargroei stimuleren*
* Klinische test, 79 vrouwen, 6 weken
Stress
Haaruitval door stress is een van de meest voorkomende oorzaken bij zowel vrouwen als mannen. Stress veroorzaakt een hormonale disbalans in het lichaam, vaak gelinkt aan het hormoon cortisol.
Extreme stress kan telogeen effluvium veroorzaken, waarbij haren abnormaal snel de uitvalfase van hun groeicyclus bereiken en in plukken uitvallen.
Een aantal voorbeelden van extreem stressvolle situaties die kunnen leiden tot deze oorzaak van haarverlies:
Een ziekte
Een scheiding, ontslag of trauma
Een grote verandering in eetpatroon
Snel gewichtsverlies
…
Telogeen haarverlies is vaak tijdelijk. Je haar groeit weer terug als de stress afneemt. Het toepassen van stressmanagementtechnieken, zoals ademhalingsoefeningen en meditatie, kan helpen telogen effluvium te voorkomen of verminderen.
Auto-immuunziekte of schildklierproblemen
Alopecia areata, een goedaardige auto-immuunziekte, veroorzaakt haaruitval en treft naar schatting 2% van de bevolking op een bepaald moment in hun leven. De kale plekken beginnen meestal op de hoofdhuid, maar ook op andere plaatsen, zoals wenkbrauwen, baard-, oksel-en schaamharen, kunnen haren uitvallen.
Ook hypothyreoïdie, een schildklieraandoening, kan haarverlies veroorzaken, gezien het schildklierhormoon betrokken is bij haargroei. Bij hypothyreoïdie maakt de schildklier te weinig schildklierhormonen. Deze aandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
Als je deze diagnoses hebt of symptomen opmerkt, overleg dan met je huisarts of dermatoloog voor verder onderzoek en advies.
Druk, trekken, stylen
Je haar te sterk aanspannen, zoals bij een paardenstaart of vlechten, kan de haarwortels beschadigen en ervoor zorgen dat je haar afbreekt of zelfs uitvalt. Ook extra druk van hairextensions doet je haar echt geen goed.
Overmatig föhnen of zelfs te vaak borstelen, maakt je haar zwak. Het beschadigt de buitenste laag van je haar. De aangetaste haarschubben vallen uit elkaar, waardoor de haarkern bloot komt te liggen. Gevolg: je haar wordt droog en dof.
Na de zwangerschap
Na de zwangerschap dalen de niveaus van oestrogeen en progesteron sneller dan normaal. Dat leidt tot zen kortere groeifase en een langere rustfase van de haarfollikels. Dit resulteert in verhoogde haaruitval, ook wel bekend als postpartum haaruitval. Meestal gebeurt dit zo’n 4 à 6 maanden na de bevalling.
Anticonceptiepillen
Het starten of stoppen met de anticonceptiepil, en daarmee de verandering in hormoonniveaus, kan eveneens een oorzaak zijn van haaruitval bij vrouwen.
Menopauze
De menopauze (de overgang), waarbij hormoonspiegels aanzienlijk veranderen, is een veelvoorkomende oorzaak van haaruitval bij vrouwen.
Haarbeschadiging
Het verven of bleken van je haar met agressieve chemicaliën, kan ook haaruitval veroorzaken. De chemicaliën die in haarverf zitten, zoals ammoniak en waterstofperoxide, kunnen je haar losmaken, wat resulteert in verlies. Probeer zoveel mogelijk pauzes in te lassen om je haar rust te gunnen.
Ook als je te veel tijd doorbrengt in de zon kan je je haar flink beschadigen, zeker als je al dun haar hebt van jezelf. Het dragen van een hoofddeksel is aan te raden.
Medicatie
Bepaalde medicijnen, waaronder antidepressiva, kunnen haaruitval veroorzaken. De haargroei herstelt zich vaak na het stopzetten van de medicatie. Het is belangrijk om je altijd te informeren bij je arts naar eventuele bijwerkingen.