Seborroïsch eczeem
Seborroïsch eczeem, ook wel seborroïsche dermatitis genoemd, is een van de meest voorkomende vormen van eczeem die je tegenkomt op de hoofdhuid en langs de haarlijn. Het kan voorkomen bij iedereen: baby’s, kinderen én volwassenen.
Typisch zijn de vette, dikke en plakkerige schilfers. Bij een lichte huid is de huid vaak rood, terwijl bij een donkere huid de aangetaste plekken juist lichter van kleur zijn, zonder roodheid. Soms zie je ook uitslag op andere plekken in het gezicht, zoals rond de wenkbrauwen, oogleden en de zijkanten van de neus.
Een veelvoorkomende complicatie van eczeem is een bacteriële infectie van de beschadigde huid. Hoe verleidelijk het ook mag zijn, probeer niet te krabben. Krabben verergert de klachten en kan een aanzienlijke invloed hebben op je kwaliteit van leven.
Kenmerkend bij seborroïsch eczeem zijn de vette, dikke en plakkerige schilfers.
Seborroïsch eczeem vs. roos
Roos is een milde vorm van seborroïsch eczeem. Beide veroorzaken jeuk en schilfers, die wit of geel van kleur kunnen zijn. Het verschil? Bij ernstig seborroïsch eczeem komen naast schilfers ook ontstekingen voor, en het probleem manifesteert zich vaak heftiger op de hoofdhuid.
Onderzoekers vermoeden dat roos en seborroïsch eczeem onderdeel zijn van hetzelfde ziekteproces. Beide worden in verband gebracht met de Malassezia-schimmel op de hoofdhuid. Uit een studie uit 2015 blijkt dat ze op een spectrum liggen: roos is de mildere variant, terwijl seborroïsch eczeem gepaard gaat met ernstigere klachten.
Hoe kan seborroïsch eczeem leiden tot haaruitval?
Haarverlies wordt inderdaad in verband gebracht met seborroïsch dermatitis. De verhoogde talgproductie irriteert en ontsteekt de hoofdhuid, wat vaak leidt tot hevige jeuk. Krabben is dan echt geen goed idee, want dit kan je hoofdhuid en haarzakjes beschadigen, waardoor je haargroei wordt verstoord en je haar begint uit te vallen.
Allergisch contacteczeem
Allergisch contacteczeem ontstaat door contact met iets waar je allergisch voor bent, vaak pas na maanden of zelfs jaren van herhaald gebruik. Op de hoofdhuid wordt dit vaak veroorzaakt door:
•
Shampoos, conditioners, gels, sprays en andere (vaak agressieve) haarproducten
•
Haarverf en lijm voor haarextensies
•
Zwemcaps en haarnetjes - vooral als ze rubber bevatten
•
Haarclips en
hoofddeksels - vooral die met rubber of nikkel
Hoe vaak het precies voorkomt, is niet bekend. Wel zien we het
vaker in bepaalde beroepsgroepen, zoals keukenpersoneel, schoonmakers, zorgmedewerkers en kappers.
Irriterend contacteczeem
Contacteczeem is geen allergie, maar een
ontsteking van de huid die wordt uitgelokt door een externe stof die het afweersysteem in de huid activeert. De ontsteking gaat gepaard met roodheid en jeuk. Een persoon met een gevoelige huid en met aanleg voor allergie is vatbaarder voor contacteczeem.
Eczeem op de hoofdhuid bij baby's en kinderen
Seborroïsch eczeem komt vaak voor bij pasgeboren baby's. Het uit zich op de hoofdhuid als een vettige, gelige uitslag met roodheid en schilfertjes. Door het vettige laagje dat ontstaat, wordt dit ook wel 'berg' genoemd.
Gelukkig heeft de baby er meestal weinig tot geen last van. Het jeukt bijna niet en veroorzaakt geen haaruitval of littekens. In de meeste gevallen verdwijnt het vanzelf rond de eerste verjaardag van je kleintje.