Het belangrijkste is om een breedspectrum zonnecrème te kiezen die bescherming biedt tegen zowel UVB- als UVA-straling. Als we de verschillende niveaus bekijken, wordt duidelijk welk percentage UVB-filtering elk van hen biedt:
SPF15: filterpercentage rond 93%.
SPF30: filterpercentage rond 97%.
SPF50: filterpercentage rond 98%.
SPF50+ filterpercentage ongeveer 99%.
Geen enkele zonnecrème filtert 100% van de straling. Combineer het dus met andere zonbescherming, zoals kleding, een hoed, zonnebril en/of paraplu. Vergeet ook niet regelmatig te smeren, zeker bij felle zon en na elke duik in het water.
Er zijn verschillende beschermingsfactoren op de markt. De Europese Unie adviseert de volgende indeling:
• Lage bescherming: SPF6 en SPF10.
• Gemiddelde bescherming: SPF15, SPF20 en SPF25.
• Hoge bescherming: SPF30 en SPF50.
• Zeer hoge bescherming: SPF50+.
SPF50+
SPF50+ bescherming staat voor zeer hoge bescherming. Het wordt vooral aanbevolen voor mensen met een lichte, gevoelige huid die snel verbrandt. Naast zonnecrème is het belangrijk om ook fysieke bescherming zoals kleding en een hoed te dragen. Controleer ook altijd of je zonnecrème waterbestendig is. Als dit niet het geval is, ga dan niet zwemmen om te voorkomen dat de crème wordt afgespoeld. Als ze wel waterbestendig is, vergeet je dan niet opnieuw in te smeren na het zwemmen. Smeer je elke 2 uur opnieuw in bij felle zon.
SPF50
Deze factor biedt een hoge bescherming en is vooral bedoeld voor mensen met een lichte huid die moeilijk bruinen of die een gevoelige huid hebben. Zoals bij elke zonnecrème dien je het product elke twee uur opnieuw aan te brengen. Doe dit nog vaker als je zweet, sport, of na een duik in het water - zelfs als je zonnecrème waterbestendig is.
SPF30
Een van de manieren om je huid te beschermen tegen schadelijke effecten van UV-straling, is het gebruik van huidverzorgingsproducten met SPF30. Deze producten bieden een hoge bescherming tegen UVB-stralen en zijn vooral geschikt voor mensen met een lichte tot gemiddelde huidskleur die doorgaans makkelijk bruinen.
Breng je zonnecrème bij voorkeur thuis al aan voordat je de zon ingaat en smeer elke twee uur opnieuw. Kies voor een waterbestendige variant als je gaat zwemmen en smeer opnieuw na iedere duik.
SPF15
Aangezien UV-stralen de voornaamste veroorzaker zijn van huidschade, biedt SPF15 een gemiddelde bescherming.
Zelfs met een SPF15 kan je zonnebrand verminderen en zelfs voorkomen, op voorwaarde dat je voldoende crème gebruikt. Om je huid extra te beschermen, is het verstandig om tussen 12 en 16 uur uit de zon te blijven. Een handige tip: vermijd de zon als je schaduw korter is dan je eigen lengte.