Trekkerige, droge huid? Zo verandert uw huid tijdens de overgang

De overgang resulteert vaak in vreemde sensaties in het lichaam en de huid, die trekkerig en droog kan aanvoelen. Dit is wat er gebeurt met de textuur en de cellen van de huid. Plus, de beste tips om hiermee om te gaan.

Een trekkerige, droge huid. Het zou zomaar een teken kunnen zijn van de overgang, die een verandering teweegbrengt in de huid. Vreemde sensaties en ongemak die u nog niet eerder heeft ervaren, waarbij de huid bijvoorbeeld wat jeukend aanvoelt. Of zelfs zo droog als de Sahara. Waarbij zelfs het drinken van liters water geen soelaas lijkt te bieden. Is dat wat u nu zoal voelt? Beslist vervelend, maar wij vroegen kenner Anne Le Pillouer, die zich specialiseert in dermatologie en venereologie, om u te voorzien van alle antwoorden en tips die u maar nodig heeft bij dit lichamelijke probleem. Dit is wat er precies speelt in uw lichaam. Of eigenlijk, wat er van binnen tot een halt is gekomen.

De eierstokken geven minder oestrogeen af

Oestrogeen, in het bijzonder 17β-estradiol, is niet zomaar een medische term. Het is een krachtige antioxidant, waar uw lichaam altijd baat bij heeft gehad. Een disbalans veroorzaakt schade aan de cellen, gelinkt aan oxidatieve stress – onevenwichtigheid in vrije radicalen en antioxidanten (1). Waar komt dit op neer? Een vermindering van oestrogeen veroorzaakt een overmaat in vrije radicalen en laat dit nu de sleutel te zijn tot het doorgronden van hoe de huid veroudert. De huid is ons allergrootste orgaan, waarop een daling in oestrogeenwaardes tijdens de overgang direct een impact heeft.

Wat gebeurt er met de huidcellen en beschermende lagen huidweefsels?

De huidcellen, die stilletjes en diep onder de oppervlakte hun werk doen, waardoor uw huid altijd een mooie glans heeft gehad en snel herstelt van, zeg, een pijnlijke snee. U heeft vast niet zozeer stilgestaan bij deze ‘minuscule werkbijtjes’, maar om te begrijpen wat er met uw huid gebeurt tijdens de overgang is het belangrijk om hier even een vergrootglas op te leggen. Het gevolg van een verlaging in oestrogeen én de toename van vrije radicalen in het lichaam is namelijk als volgt: het verandert verschillende typen cellen, de interactie tussen die cellen alsook de huidweefsellagen waarin die cellen evolueren. Dat laatste wordt ook wel de extracellulaire matrix genoemd.

Dit heeft zo zijn uitwerking op de huid, en wel op deze manieren:

- Een vermindering in de dikte en barrièrefunctie van keratinocyten (oppervlakkige cellen) die samen de epidermis vormen;
- Een verlaging van dermale fibrolasten, verantwoordelijk voor de productie van de extracellulaire matrix, en vermindering in hun synthese (collageen).
- Een activatie van enzymafbraak van de extracellulaire matrix, die met name van invloed is op elastine (metalloprotease-eiwitten) en collageen. Dit zorgt ervoor dat je, letterlijk, stevig en strak in uw vel blijft zitten.
- Vermindering van talgproductie.
- Verminderde hydratatie van de huid
- Verandering van microcirculatie (bloedcirculatie), die ook leidt tot opvliegers en hiernaast minder zuurstofvoorziening en voeding in de cellen
- Verandering in haardichtheid, wat leidt tot haarverlies.
- Verschijning van cellulite.
- Trager herstel van littekenvorming.

Als u zo even door deze lijst gaat, kan dat even schrikken zijn. Wat belangrijk is om in uw achterhoofd te houden: de ene vrouw, en het ene lichaam, is de andere niet. De overgang is zeer persoonlijk. Over het algemeen zorgt intrinsieke veroudering, of zogenaamde chronologische veroudering, ervoor dat de oestrogeenproductie aan banden wordt gelegd. Dit resulteert meestal in fijne lijntjes alsook een dunnere, meer fragiele en minder sterke huid. Dit proces gaat vrij snel en het is doorgaans vijf jaar na de overgang merkbaar, bij de afwezigheid van enige aanvullende behandelingen. Hierbij kan een verlies optreden van 30% van de proteïnestructuur van de huid. (2)

‘30% van de proteïnestructuur van de huid gaat verloren tijdens vijf jaar in de overgang’

Extrinsieke veroudering, als gevolg van UV-straling, blootstelling aan (lucht)vervuiling en roken, kan bijdragen aan oxidatieve stress, wat resulteert in diepere lijnen en ouderdomsvlekjes. Dit is dus het uitgelezen moment om uw lifestyle eens nader te bekijken en eventueel om te gooien. Zorg goed voor uw gezondheid.

Belangrijk om te onthouden:

- Vermindering van oestrogeen (een krachtig antioxidant) gedurende de overgang vergroot het proces van huidveroudering.
- Tijdens de overgang wordt de huid: minder gehydrateerd, elastisch en stevig, fijne lijntjes verschijnen, de huid wordt dunner en fragieler.

 

Bronnen

1. The role of estrogen in cutaneous ageing and repair.
Wilkinson HN, Hardman MJ.
Maturitas. 2017 Sep;103:60-6
2. Symptoms of menopause - global prevalence, physiology and implications.
Monteleone P, Mascagni G, Giannini A, Genazzani AR, Simoncini T.
Nat Rev Endocrinol. 2018 Apr;14(4):199-215

HUID DIAGNOSE

MOGELIJK GEMAAKT DOOR SKINCONSULT AI

BEPAAL UW BELANGRIJKSTE HUIDBEHOEFTEN

START DE DIAGNOSE