Hormonale acne: wat is de beste oplossing?

Hormonale acne verschilt bij mannen en vrouwen, verergert tijdens menstruatie, zwangerschap, de overgang. Wat te doen met onzuiverheden door hormonen?

Het kan zijn dat je in je tienerjaren al last had van acne en nu keert het ongenadig terug terwijl je al over de 25 of zelfs 40 bent. Misschien is het als bij toverslag verschenen terwijl je eerder amper zo’n zee aan pukkeltjes hebt gezien. Het is allemaal mogelijk. Hormonale acne heeft, zoals de naam al suggereert, te maken met je sekshormonen. Hormonen die fluctueren tijdens bepaalde levensfases, waaronder je menstruatie, een zwangerschap en de overgang. Heb je enige invloed op deze hormonen? Ja en nee, maar je kunt er in ieder geval rekening mee houden en erop inspelen. Acne kan komen en gaan als eb en vloed: een onberispelijk gladde huid en dan ineens een overdaad aan mee-eters en boze rode en witte pukkeltjes op je kin en voorhoofd. Dit is wat er speelt en wat je het beste aan hormonale acne kunt doen.

Wat is hormonale acne?

Af en toe een pukkeltje kan zomaar voorkomen. Je hebt je gezicht een keer niet goed gewassen, wat minder gezond gegeten. Maar hormonale acné in het bijzonder wordt zo goed als altijd gekenmerkt door een disbalans in hormonen. Dit komt vaak omdat deze hormonen een toename van olie en talg veroorzaken, dat kan leiden tot verstopte poriën. Doorgaans hebben tieners meer last van hun hormonen, maar ook zwangere vrouwen en vrouwen in de overgang. Zelfs buiten deze groepen kunnen hormonen je soms last geven. Indien je verwacht dat gezondheidsproblemen aan je hormonen te wijten zijn, kun je ook een hormoonspecialist raadplegen. Doorgaans kan een onzuivere huid worden verbeterd met een goede verzorgingsroutine, maar zijn hormonen (en hiernaast stress) het probleem dan ligt de oplossing iets complexer. Bij hormonale acné veroorzaken veranderingen in de hormonen oestrogeen, progesteron en testosteron onzuiverheden zoals pukkeltjes, mee-eters en een glimmende T-zone. Vooral een toename in androgene hormonen (lees: testosteron) kan de olieproductie van je huid flink opschroeven. Met als resultaat: een overmatig glanzend velletje.

Hoe herken je hormonale acne?

‘Veel vrouwen hebben in meerdere of mindere mate last van acne tijdens de zwangerschap, met name tijdens het eerste en tweede trimester’


De intensiteit van hormonale acne kan per persoon verschillen, maar ontdek je een terugkerend pukkeltje op steeds dezelfde plek? Grote kans dat je met hormonale acne te maken hebt. Denk aan een onzuiverheid die steeds weer opduikt op je kin, maand na maand. Hormonale acne doet zich voor in het patroon van een cyclus, dus bijvoorbeeld rondom de menstruatie van meisjes of vrouwen. Hormonale pukkeltjes verschijnen hiernaast met name rond de kin en kaaklijn. Dit komt omdat het talgpeil hier hoger is dan op andere plekken van het gezicht. Zoals al aangestipt: als je hormonen fluctueren dan zorgt dit ervoor dat de talgklieren worden gestimuleerd. Hormonale acne kun je herkennen aan de volgende symptomen:

  • Mee-eters: blijft een verstopte porie open dan stijgt de verstopping naar het oppervlak van je huid waar het oxideert en er vervolgens zwart uitziet.
  • Pukkels met een wit kopje: deze blijven vaak verstopt onder het huidoppervlak. Ze vormen zich zodra een geblokkeerde porie sluit, waardoor ze wit of geel lijken.
  • Papels: dit is een type ontstekingsgevoelige acne. Vaak zichtbaar als kleine, vervelende pukkeltjes die op roze bultjes lijken. Ze kunnen pijn doen.
  • Pustels: dit is een ander type ontstekingsgevoelige acne, waarbij de pustels rood zijn aan de onderkant. De bovenkant is wit of geel en gevuld met pus.
  • Nodules: deze vormen zich diep onder de huid. Ze zijn vaak groot, solide en pijnlijk.
  • Cysten: dit type onzuiverheid is diep en gevuld met pus. Ze zijn pijnlijk en kunnen ook leiden tot littekentjes. Acne-littekens kunnen behandeld worden.

Welke hormonen veroorzaken acne?

Er zijn verschillende hormonen die acne kunnen triggeren. Bekend is dat tijdens de puberteit de productie van het hormoon testosteron toeneemt. Dit veroorzaakt een vette huid omdat het de aanmaak van talg – de olieachtige substantie afgegeven door talgklieren om de huid te beschermen en te smeren – verhoogt. Verder kun je hormoonschommelingen krijgen tijdens je menstruatie, zwangerschap en de overgang.

Verschil hormonale acne bij mannen en vrouwen

‘Tijdens de overgang kan je huid onder invloed van hormonen veel droger worden, maar ook acne krijgen’


Volwassen acne wordt vaak veroorzaakt doordat sekshormonen niet goed zijn uitgebalanceerd. Er zijn drie hormonen die kunnen leiden tot acne: testosteron, oestrogeen en progesteron. Mannen en vrouwen mogen maar een X of Y chromosoom van elkaar verwijderd zijn, ze maken in verschillende levensfases andere hormonen aan waarop hun huid kan reageren. Acne heeft dan ook een andere invloed op mannen dan op vrouwen. Vanaf de puberteit hebben jongens grote hoeveelheden van de hormonen (androgenen) die de talgproductie uitlokt. Dit zijn dezelfde hormonen die zorgen voor de groei van gezichtshaar, spierontwikkeling en andere mannelijke karakteristieken tijdens de adolescentie. Vrouwen maken ook androgenen aan, maar veel minder. Verder kunnen beiden seksen meer pukkeltjes krijgen door een overmaat aan testosteron. Veel volwassen acne bij vrouwen is hardnekkig; het blijft aan na de puberteit en na de leeftijd van 24 jaar. Al kan het ook op latere leeftijd pas beginnen. Bovendien kunnen bepaalde levensveranderingen die ingrijpend zijn voor het lichaam (zwangerschap) acne verergeren. Zeker als je hier al gevoelig voor bent.

Acne tijdens je zwangerschap

Veel vrouwen hebben in meerdere of mindere mate last van acne tijdens de zwangerschap, met name tijdens het eerste en tweede trimester. Dit komt door een toename in hormonen genaamd androgenen. Deze androgenen kunnen ertoe leiden dat kliertjes in je huid opzwellen en meer talg aanmaken. Die talg kan poriën natuurlijk blokkeren en bacteriën, ontstekingen en pukkeltjes veroorzaken. Tijdens de zwangerschap kun je niet zomaar elk medicijn of smeersel tegen acne gebruiken, dus het is belangrijk om dit in de gaten te houden. Raadpleeg eerst je huisarts.

Acne tijdens je menstruatie

Tijdens je menstruatie, ofwel maancyclus, zitten je hormonen helemaal in een soort achtbaan. Verschillende hormoonwaardes gaan op en neer. Vlak voordat je menstruatie begint, verminderen je progesteron-waardes terwijl oestrogeen-waardes stijgen. Hierdoor kunnen je talgklieren worden gestimuleerd om meer talg uit te scheiden. Door deze hormoonverdeling kun je ook andere klachten krijgen, zoals PMS. Het wordt het er niet altijd minder op als je menstruatie eindelijk is begonnen, omdat het mannelijke hormoon testosteron (dat we allemaal in ons lichaam hebben) invloed uitoefent op je huid – afhankelijk van de waardes van je andere hormonen.

Acne tijdens de overgang

‘Met een diepe slaap worden je lichaam en hormonale systeem ondersteund zodat deze beter kunnen functioneren’


Hormonale fluctuaties zijn heel normaal tijdens de overgang. Je huid kan droger worden, maar je kan ook zomaar volwassen acne krijgen. Sowieso verandert er veel in je lichaam, waaronder ook met je grootste orgaan de huid, tijdens de menopauze. Vaak zijn de androgene hormoonwaardes van vrouwen met acne in de overgang in orde, maar hebben zij te maken met een daling in hun oestrogeenwaardes. Door deze disbalans kan er opeens acne verschijnen, met pukkeltjes, grove mee-eters en een vette huid. Als hormonen een omslagpunt bereiken dan leiden de hormonale ratio’s tot aanvullende stimulatie van de talgklieren, waardoor pukkels ontstaan.

De beste oplossing voor hormonale acne

Je zou bijna hopen dat er een magische pil bestaat waardoor al je hormonen perfect op peil blijven, maar helaas is het niet zo simpel. Hoewel een hormoonarts je bijvoorbeeld wel kan adviseren over voeding. Sommige vrouwen zijn erbij gebaat om anticonceptie te nemen tegen pukkeltjes, maar zwangere vrouwen mogen niet zomaar alles slikken of smeren. De beste tips bij hormonale acne zetten we hieronder op een rij.

Voeding en lifestyle bij hormonale acne

Maak van slaap een prioriteit, want met een diep slaappatroon wordt stress tegengegaan. Bovendien worden je lichaam en hormonale systeem met slaap ondersteund zodat deze beter kunnen functioneren. Met een rustgevende sport, zoals yoga, kun je stress ook beter onder controle houden en loslaten. Nog een aanrader: drink voldoende water om giftstoffen uit je lichaam te spoelen. Tot slot is gut health nu een trendwoord, maar dit betekent in feite: eten voor een gezond darmstelsel. Probiotica (als supplement) kan hierbij helpen, maar kies wel voor hoge kwaliteit. Verder wil je natuurlijk ver weg blijven van bewerkt voedsel die chemicaliën en ingrediënten kunnen bevatten die acne triggeren. Maar ook geraffineerde suikers en zetmeelrijke voeding, waardoor je bloedsuikerspiegel omhoogschiet. Kies voor vitaminebommetjes, zoals vitamine A, zink en omega 3 vetzuren.

Verzorging bij hormonale acne

Natuurlijk is het heel belangrijk om je huid goed te reinigen als je last hebt van hormonale acne. Hiervoor is Vichy’s Normaderm-lijn bij uitstek geschikt. Reinigen, behandelen en camoufleren: Normaderm biedt een compleet gamma van hoge cosmetische kwaliteit, om alle imperfecties zoals overmatige talg, puistjes, ontstekingen, littekens en zichtbare poriën te verhelpen. In deze producten zit ook salicylzuur, het ideale ingrediënt in de strijd tegen acne. Het dringt goed door in de poriën, waar het acne-veroorzakende bacteriën verwijdert. Salicylzuur is een zeer doeltreffend bestanddeel bij puistjes. Sla vooral ook geen dagcrème tegen onzuiverheden over, want je huid dient gehydrateerd te blijven. Zodra de zelfs vette huid niet goed gehydrateerd is, kan deze namelijk een seintje afgeven aan het lichaam om meer talg aan te maken. Een vicieuze cirkel.

Wat te doen tegen hormonale acne?

Het liefst ben je natuurlijk morgen van je acne af, hoewel dit vaak meer tijd vergt. Je wil extra goed voor jezelf zorgen (met bovenstaand verzorgingsplan), gezond eten en goed slapen. Vraag vooral ook persoonlijk advies van je dermatoloog, want elke huid is anders. Verder wil je vooral van je puistjes en mee-eters afblijven om diverse redenen.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

HUID DIAGNOSE

MOGELIJK GEMAAKT DOOR SKINCONSULT AI

BEPAAL UW BELANGRIJKSTE HUIDBEHOEFTEN

START DE DIAGNOSE