Wat is niacinamide?

Vitamine A ofwel retinol exfoliëert doeltreffend en helpt de huid steviger maken (volgens onderzoek werkt het namelijk op de collageenproductie) en vitamine C helpt pigmentvlekken op te lichten.

Wat is Niacinamide?

Niacinamide is een vorm van vitamine B3. Vitaminen uit deze groep staan vooral bekend om hun kalmerende en helende eigenschappen. Ons lichaam heeft Niacinamide nodig voor een gezonde spijsvertering, een betere bloedsomloop en optimale hersenfunctie. Het ontstekingsremmende ingrediënt bevat hierbij eigenschappen geschikt voor alle huidtypes – of je huid nu vettig of juist heel droog is. Je kunt Niacinamide ook binnenkrijgen via je voeding, namelijk door middel van het eten van vlees, vis, melk, eieren, groene groenten, bonen en ontbijtgranen.

Wat doet Niacinamide voor de huid?

Er is veel onderzoek gedaan naar Niacinamide en wat Niacinamide kan doen voor de huid. Het zou namelijk helpen bij hydratatie, zichtbare tekenen van huidveroudering, grote poriën en pigmentvlekken. Volgens onderzoek vermindert het ontstekingen bij matige vormen van acne (puistjes en mee-eters), vermindert het een te hoge talgproductie en kan het zelfs hyperpigmentatie vervagen. Het is compatibel met veel andere actieve stoffen, dus je kunt het gemakkelijk in jouw routine opnemen. De reden dat vitamine B3 ofwel niacinamide zo goed lijkt te werken: vanwege de krachtige antioxiderende eigenschappen. Ook helpt niacinamide bij het genereren van andere belangrijke stoffen in de huid. Nog opmerkelijker is dat het optreedt als een ‘celcommunicerend ingrediënt’. Dit betekent dat Niacinamide als het ware kan ‘praten’ met alle soorten cellen in de huid en hen een positieve boodschap geeft voor optimale celwerking.

Vitamine B3 bij puistjes

Aangezien Niacinamide (vitamine B3) de talg-afscheiding reguleert, is het zeer nuttig voor vette en gecombineerde huidtypes. Het ingrediënt heeft zelfs antibacteriële effecten. Dit verbetert de opstopping van poriën en kalmeert puistjes. Het helpt puistjes niet tegengaan op een manier zoals een ingrediënt zoals salicylzuur dit doet. Namelijk door het puistje in de porie-lijn aan te pakken en daar rommel op te lossen. Maar vitamine B3 kan wel helpen om de huid in balans te houden en talg onder controle om het verschijnen van puistjes te voorkomen. Een zachte aanpak voor een acne-gevoelige huid. Bovendien helpt Niacinamide roodheid verzachten. Zo werkt bijvoorbeeld Vichy's Normaderm S.O.S. Anti-Onzuiverheden Pasta met Zwavel. Deze lokale verzorging droogt puistjes niet alleen uit, maar helpt de huid hierna ook te verzachten.

Niacinamide bij een droge huid

Niacinamide versterkt de huidbarrièrefunctie, waardoor het vooral gunstig is voor een huid die vatbaar is voor uitdroging. Een verbeterde barrière voorkomt transepidermaal waterverlies en schade aan de huid door factoren van buitenaf, zoals luchtvervuiling. In wezen houdt een sterke huidbarrière al het goede van je huid in stand. Stoffen (zoals vocht) blijven in de huid en potentieel irriterende factoren (zoals vervuiling) worden erbuiten gehouden. Bovendien helpt Niacinamide ofwel vitamine B3 de ceramideproductie te verbeteren. Ceramiden zijn kleine lipiden die de huid hydrateren. Dit kan helpen bij een gezond ogende teint. Voor een boost aan de huid zou je Vichy’s Probiotic Fractions kunnen proberen. Dit helpt een rode, comfortabel aanvoelende huid ook kalmeren met behulp van Vichy Vulkanisch Water, probiotische fracties en hiernaast vitamine B3 als steringrediënt. Niacinamide zou ook de huidcellen kunnen beschermen tegen oxidatieve stress, veroorzaakt door fijnstof. Simpel gezegd betekent dit dat niacinamide de huidcellen beschermt tegen de onvermijdelijke vervuiling die de huid kan beschadigen als we onze moderne levens leiden. Het beschermt daarbij niet alleen de huidcellen, het vernieuwt ze ook. Met deze eigenschap kan het ook de veroudering van de huid vertragen waardoor deze langer stevig en vol van structuur blijft.

Hoe Niacinamide te gebruiken?

Ons lichaam maakt van nature geen Niacinamide aan, maar we kunnen het via onze voeding binnenkrijgen als we gezond en gevarieerd eten. Vitamine B3 wordt dus aangetroffen in voedingsmiddelen zoals granen, vis, vlees en bonen. Bij de consumptie wordt het omgezet in Niacinamide. Je kunt vitamine B3 innemen als supplement, maar het ook op de huid smeren als het in bijvoorbeeld een crème of serum is verwerkt. In principe is het geschikt voor elk huidtype, en het is ook veilig om te gebruiken tijdens de zwangerschap en borstvoeding wanneer je als vrouw te maken krijgt met hormoonschommelingen. Vooral als je in een stedelijk gebied woont met veel luchtvervuiling is het bovendien belangrijk om de huidbarrière te ondersteunen. Zodat de huid gezond en sterk blijft. Hierbij kan ook Vichy’s Minéral 89 helpen, een dagelijkse booster met een concentratie van 89% Vichy Vulkanisch Water die speciaal is bedoeld om de huidbarrièrefunctie te versterken.

HUID DIAGNOSE

MOGELIJK GEMAAKT DOOR SKINCONSULT AI

BEPAAL UW BELANGRIJKSTE HUIDBEHOEFTEN

START DE DIAGNOSE