Jouw ideale 5-stappen skincare routine

Wil je optimaal gebruikmaken van de werkzame ingrediënten die in Vichy’s producten zitten? Dan is de volgorde net zo belangrijk als de keuze van producten zelf. In deze blog gidsen we je door een stappenplan waarin elke stap wordt uitgelegd.

Waarom is een dagelijkse skincare routine belangrijk?

Een goede huidverzorgingsroutine is jouw geheime wapen tegen de tekenen van veroudering. Dagelijks wordt je huid blootgesteld aan tal van uitdagingen: van UV-stralen tot luchtvervuiling zoals ozon, smog, rook en uitlaatgassen. Dit kan leiden tot een droge huid, rimpels en fijne lijntjes. Met een zorgvuldig aangepaste routine bescherm je je huid tegen deze schadelijke invloeden en zorg je ervoor dat je producten elkaar versterken. Kortom, een goede huidverzorgingsroutine vandaag zorgt voor een stralende huid morgen.

Investeer vandaag in je huidverzorging voor een gezonder uitziende huid morgen.

Leer je huid kennen

First things first: je huidtype bepalen. Want laten we eerlijk zijn, alleen de juiste producten doen écht wonderen voor je huid. Heb je een droge of vette huid, of iets tussenin? Het is soms lastig om dit zelf te achterhalen. Als oplossing heeft Vichy SkinConsult AI ontwikkeld, deze handige tool analyseert je huid in een handomdraai.

Wanneer je eenmaal weet welk huidtype je hebt, kun je gericht op zoek gaan naar de producten die daarbij aansluiten. Een snelle blik op de verpakking vertelt je vaak al of het product bedoeld is voor een normale, droge of vette huid.

Kies je producten zorgvuldig

Elke goede skincare routine begint met de basics: een reiniger, een hydraterende crème en een zonnebrandcrème. Start met een reiniger om vuil en make-up te verwijderen, en geef je huid daarna een boost met een voedende dag- of nachtcrème vol actieve ingrediënten. En last but not least, vergeet overdag niet je zonnebrandcrème met minimaal SPF 30 – je beste vriend tegen vroegtijdige veroudering. Simpel, effectief, en precies wat elke huidtype nodig heeft!

Volgorde van je skincare is belangrijk

En dan de hamvraag: “Wat is de juiste volgorde voor mijn gezichtsverzorging?”. Een vuistregel die in vrijwel elke skincare routine geldt: begin met producten met een dunne textuur en eindig met rijkere crèmes. Hierdoor worden de lichtere serums en lotions, vaak rijk aan actieve ingrediënten, niet gehinderd door zwaardere crèmes. Maak van deze volgorde een gewoonte.

Een belangrijke vuistregel: gebruik dunne texturen eerst en dikke als laatste.

Stap 1: Gezichtsreinigers

Start je ochtend- en avondroutine met het reinigen van je huid. 's Ochtends verwijdert dit zweet en vuil dat zich 's nachts heeft opgehoopt, terwijl het 's avonds make-up, talg en dode huidcellen wegspoelt. Sla deze stap over en je loopt het risico op verstopte poriën en puistjes. Begin je skincare routine dus letterlijk met een 'frisse lei’ voordat je verdergaat met de volgende stappen.

Reinigingsmelk of –gel

Kies een reiniger die bij je huidtype past. Heb je een droge huid? Dan is reinigingsmelk ideaal. Het reinigt zacht zonder natuurlijke oliën te verwijderen. Je huid behoudt op die manier de juiste vochtbalans en voelt niet trekkerig aan.

Zo gebruik je een reinigingsmelk:
- Maak je handen nat met water.
- Doe een beetje reinigingsmelk op je handen.
- Wrijf het product tussen je handpalmen om het op te warmen
- Masseer de melk zachtjes in op je gezicht en hals.
- Verwijder de melk met een lauwwarm, vochtig washandje.

Heb je een gecombineerde, vette of onzuivere huid? Dan is een reinigingsgel precies wat je nodig hebt. Bij contact met water begint de gel te schuimen en reinigt je huid grondig. Het verwijdert overtollig talg en zweet, waardoor je huid fris en schoon aanvoelt.

Zo gebruik je een reinigingsgel:
- Doe een beetje reinigingsgel in je handen.
- Voeg water toe en masseer tot er schuim ontstaat.
- Breng het schuim aan op je gezicht en masseer in, vermijd contact met je ogen.
- Spoel grondig af met lauw water of gebruik een lauw, vochtig washandje.

Alle gezichtsreinigers
 

Oogreiniging

Mascara en andere make-up rond je ogen verwijder je best met een oogmake-upremover. Breng het product aan op een wattenschijfje en veeg voorzichtig over je ogen.

Vichy's Pureté Thermale Waterproof Oogmake-up Remover, verrijkt met Vichy Vulkanisch Water, Arginine en Taurine, beschermt en verzorgt je wimpers. De tweefasige formule verwijdert moeiteloos alle soorten make-up, zelfs waterproof, van zowel je wimpers als oogleden. Bovendien is het hypoallergeen en dermatologisch getest, dus veilig voor dagelijks gebruik.

Toner

Next up is de toner. Een toner helpt om eventuele restjes van je cleanser of make-up te verwijderen, verfrist de huid en ondersteunt de natuurlijke pH-waarde. Een toner is daarom perfect voor mensen met een vette en onzuivere huid of een gevoelige huid.

Veel mensen denken dat een toner niet dagelijks nodig is. Zonde, want je huid is pas echt schoon na gebruik van zowel een cleanser als een toner.

Net als je reiniger moet je toner mild zijn en kalmerende, beschermende ingrediënten bevatten. Vichy's Purete Thermale Tonic doet precies dat en is geschikt voor alle huidtypen. Het hydrateert je huid, waardoor deze zacht en fris aanvoelt.

Na een cleanser en een tonic is je huid pas écht gereinigd.

Stap 2: Exfoliant (2 à 3 keer/week)

Een exfoliant is een krachtige peeling die je eenvoudig thuis toepast. Het verwijdert dode huidcellen en houdt onzuiverheden op afstand. Door je huid 2 à 3 keer per week te exfoliëren, kunnen andere producten beter doordringen en hun werk doen.

Wat veel mensen niet weten, is dat een exfoliant meer doet dan alleen dode huidcellen verwijderen. Afhankelijk van de formule kan het ook de huid verstevigen en pigmentvlekken verminderen. Kortom, of je nu een vette, droge, of gemengde huid hebt, een leave-on-exfoliant kan een wereld van verschil maken.

How to: veilig exfoliëren

Wat voor de één werkt met een krachtige exfoliant, kan voor een ander te agressief zijn. Het komt neer op uitproberen. Reageert je huid met roodheid en irritatie? Dan moet je de frequentie verlagen, bijvoorbeeld van drie keer per week naar één keer per week, of een mildere exfoliant kiezen. Dit proces van trial-and-error helpt je om je huid beter te begrijpen.

Shop exfolianten

Stap 3: Serum en/of booster

Wil je huidproblemen zoals fijne lijntjes en huidverslapping aanpakken? Vul je skincare routine dan aan met een serum. Serums hydrateren en voeden je huid snel en effectief. Ze bevatten vaak meer actieve ingrediënten dan crèmes. Neem bijvoorbeeld vitamine C. Dit populaire ingrediënt vermindert pigmentvlekken en geeft je teint een boost. Je lichaam maakt zelf geen vitamine C aan, dus een vitamine C serum is een waardevolle toevoeging aan je routine!

Shop alle serums

Als je één specifiek huidprobleem wilt aanpakken, kies je beter voor een booster. Enkele druppels per applicatie zijn al voldoende. Je kunt de booster aanbrengen voor je serum of mengen met je serum of dagcrème. Hoe je de booster gebruikt is aan jou. Belangrijk: lees altijd de gebruiksaanwijzing. Zo weet je zeker dat je ‘m op de juiste manier gebruikt. In deze blog van Vichy lees je waarom boosters belangrijk zijn voor je huid.

Stap 4: Dag- of nachtcrème

's Ochtends, als een van de laatste stappen in je routine, smeer je een dagcrème op die je huid de hele dag verzorgt. De juiste dagcrème voedt, hydrateert en bevat SPF om je huid te beschermen tegen de zon.

Shop dagcrèmes

Een dagcrème alleen is niet altijd genoeg. Nachtcrèmes zijn vaak rijker en geven je huid tijdens je slaap een boost. Ze zorgen voor super hydratatie en helpen je huid herstellen. Gebruik een nachtcrème als laatste stap in je avondroutine voor een gladde en frisse look.

Hoe kies ik de juiste dag- en/of nachtcrème voor mijn huid?
Kies crèmes die passen bij jouw huidtype. Voor een droge huid is de voedende Supreme dagcrème een goede keuze. Wil je meer stevigheid en anti-rimpelwerking? Ga dan voor de Liftactiv anti-rimpelcrème.

Heb je een vette of gecombineerde huid? Zoek dan naar producten met een geltextuur of een lichte, vloeibare formule. Ze voelen luchtig aan en verstoppen je poriën niet.

Stap 5: Zonnebrandcrème

Last but not least: de zonnebrandcrème. Zonbescherming staat bovenaan onze lijst van huidverzorgingstips. Het is een belangrijke stap in je routine. Het beschermt je huid tegen schadelijke UV-stralen en is daardoor een van de beste anti-rimpelmiddels.

Vichy's Anti-Aging 3-in-1 Antioxidant Care SPF 50 biedt krachtige UV-bescherming en gaat huidveroudering tegen. Deze zonnecrème is verrijkt met gefermenteerde zwarte thee-extract om zichtbare veroudering te verminderen en je huid te laten stralen. De formule bevat ook Camu Camu extract, rijk aan vitamine C, voor een sterk antioxiderend effect. Dankzij de dry touch textuur trekt de crème snel in en laat een natuurlijke, matte finish achter.

Hoe kies ik de juiste zonnecrème voor mijn huid?

Let zeker op deze factoren bij het kiezen van je zonnebrandcrème:

  • Fototype: Hoe lichter je huid, hoe sneller je verbrandt door UV-stralen. Maar alle huidtypes kunnen schade oplopen door de zon. Daarom raden dermatologen aan om altijd een zonnebrandcrème van minstens SPF 30 te gebruiken.


  • Seizoen: Wacht niet met het smeren van zonnecrème tot het volle zomer is. Bescherm je huid álle seizoenen met een SPF. Je hoeft echt niet elke dag met factor 50 rond te lopen; deze hoge factoren kun je gerust houden voor de zomermaanden.


  • Textuur: De juiste textuur voor zonnebrandcrème hangt af van je huidtype: een lichte lotion is ideaal voor normale huid, een dikke crème voor droge huid, en een verfrissende gel voor vette huid. Een spray is handig voor snelle applicatie, vooral op moeilijk bereikbare plekken, terwijl een stick goed werkt voor het gezicht.


  • Activiteit: Als je veel buiten bent of gaat zwemmen, kies dan een waterbestendige zonnebrandcrème om optimale bescherming te behouden.


  • Gevoeligheid: Voor een gevoelige huid is een hypoallergene en niet-comedogene zonnebrandcrème aan te raden om irritaties en verstopping van de poriën te voorkomen.
  • HUID DIAGNOSE

    MOGELIJK GEMAAKT DOOR SKINCONSULT AI

    BEPAAL UW BELANGRIJKSTE HUIDBEHOEFTEN

    START DE DIAGNOSE