Chemische peeling is een behandeling waarbij een chemische oplossing, bekend als een actieve peelingstof, wordt aangebracht op de opperhuid om een deel van de beschadigde buitenste huidlaag te verwijderen. Het is effectief tegen acne, rimpels, zonschade en ouderdomsvlekken. Deze behandeling kan en moet worden afgestemd op individuele behoeften, huidtype, conditie en de gewenste resultaten.
Chemische peelings worden al jarenlang door dermatologen en cosmetisch artsen gebruikt om het algehele uiterlijk van de huid te verbeteren. Deze soort behandelingen stimuleren huidvernieuwing, verwijderen huidcellen en zorgen voor een gladde, heldere en jeugdige teint. Hoewel de behandeling vaak niet-invasief of slechts licht invasief is, met snelle en langdurige resultaten, zijn ze niet voor iedereen geschikt.
Chemische peelings zijn er in drie intensiteitsniveaus: oppervlakkig, medium en diep.
• Oppervlakkige peelings vormen de minst ingrijpende methode; ze verwijderen alleen de bovenste huidcellen en focussen op de opperhuid. Ze zijn vooral geschikt voor milde huidaandoeningen zoals bepaalde vormen van acne, fijne lijntjes of een verminderde glans.
• Medium peelings dringen dieper in de huid door tot aan de dermis. Ze zijn doeltreffend voor het behandelen van huidveroudering, diepe rimpels en schade door zon.
• Diepe peelings reiken tot in de diepste lagen van de huid, namelijk de lederhuid. Ze pakken diepe rimpels, littekens en (donkere) pigmentvlekjes aan. Na zo'n behandeling zijn herstel en aangepaste nazorg cruciaal.
Voordat je besluit om één van de genoemde peelings te ondergaan, is het belangrijk - vooral voor mensen met huidaandoeningen - om advies in te winnen bij een dermatoloog vanwege mogelijke contra-indicaties. Als je de behandeling hebt gehad, is het cruciaal de nazorginstructies te volgen om een voorspoedig herstel te waarborgen en complicaties te voorkomen.