Wat is retinol (Vitamine A) en wat doet het voor je huid?

Retinol, een vorm van vitamine A, is een populair anti-aging ingrediënt dat vaak wordt toegevoegd aan crèmes, lotions en serums. Dit veelzijdige ingrediënt pakt uiteenlopende huidproblemen aan, zoals acne en tekenen van vroegtijdige veroudering.

Wat is retinol?

Retinol is een afgeleide van vitamine A. Dit type vitamine A is een veelgebruikt ingrediënt in huidverzorging omdat het acne en vroegtijdige huidveroudering tegengaat. In de juiste hoeveelheden kan retinol ook andere huidproblemen aanpakken, zoals een doffe huid, hyperpigmentatie en grove poriën. Het werkt door de productie van collageen te stimuleren en de celvernieuwing te bevorderen. Dit zorgt niet alleen voor het verminderen van bestaande rimpels en fijne lijntjes, maar voorkomt ook de vorming van nieuwe. De helderheid van de huid wordt versterkt, de huidteint is zichtbaar egaler en de huidtextuur voelt zachter aan.

Retinol is een topische behandeling, wat betekent dat je het direct aanbrengt op je huid. Je kan retinol zonder voorschrift kopen in verschillende vormen: van retinol serums en lotions tot crèmes en gels.

Waarom is retinol goed voor de huid?

Retinol heeft met recht en reden zijn plek verdiend in de dermatologie en wordt niet voor niets beschouwd als de 'heilige graal' in de strijd tegen acne en huidveroudering. De bewezen positieve effecten van retinol zijn indrukwekkend en kunnen een ware transformatie voor je huid betekenen. Hier zijn enkele specifieke huidaandoeningen waar retinol een positieve impact op kan hebben:

Retinol tegen acne

Acne is een veel voorkomende huidaandoening. Wanneer je poriën verstopt raken door dode huidcellen en/of oliën, mee-eters of andere soorten puistjes ontstaan. Retinol werkt tegen acne door verstopte poriën te voorkomen. De eerste paar maanden van de behandeling kun je nog last hebben van puistjes - je huid kan er zelfs slechter uitzien (dit wordt retinolzuivering genoemd). Maar als je volhoudt, word je beloond met een heldere en stralende huid.

Retinol tegen acnelittekens

Acnelittekens zijn vaak het gevolg van wondjes en ontstekingen, en kunnen zich manifesteren als roze, rode of zelfs donkere vlekjes op de huid. Het vervelende is dat ze soms wekenlang zichtbaar blijven, ook als je acne al is genezen. Puistjes uitknijpen maakt het vaak alleen maar erger, waardoor je kans loopt op permanente littekens. Behandelingen met retinol kunnen de zwelling en ontsteking bij acne verminderen, en helpen nieuwe acne-uitbraken te voorkomen. Let wel, bij ernstig verdikte of verheven acnelittekens kan retinol soms niet het gewenste effect hebben.

Retinol tegen pigmentvlekken

Donkere vlekken, ook wel bekend als hyperpigmentatie, zijn bruine plekjes op je gezicht, handen, nek of armen die ontstaan door zonschade. Ze zijn een ophoping van melanine, het pigment dat je huid kleur geeft. Hoewel ze gelukkig helemaal geen pijn doen, vinden veel mensen ze niet bepaald een fraai gezicht. Maar niet getreurd, er zijn wel degelijk opties om ze te verhelpen. Bepaalde retinol behandelingen en crèmes kunnen helpen om pigmentatie te vervagen. Als je last hebt van zware hyperpigmentatie, raadpleeg je best een dermatoloog of arts.

Retinol tegen grove poriën

Poriën zijn kleine kanaaltjes in je huid die essentiële oliën en haar doorlaten. Raken je poriën verstopt door dode huidcellen of olie, dan vergroten je poriën en vallen ze meer op. Topische retinol pakt grove poriën aan door de celvernieuwing te boosten, zodat verstoppingen geen kans meer maken.

Retinol tegen rimpels

Rimpels ontstaan door verschillende factoren. Naarmate we ouder worden, verandert onze huid: huidcellen delen zich minder snel, de middelste huidlaag (de dermis) wordt dunner, het is lastiger om vocht vast te houden en onze huid produceert minder elastine en collageen. Topische retinol kan de zichtbaarheid van fijne lijntjes en rimpels verminderen door het collageenverlies te vertragen en de huid elastischer te maken. Hou er rekening mee dat het enkele maanden kan duren voordat je het verschil echt ziet wanneer je retinol gebruikt.

Retinol tegen striemen

Striemen of striae zijn littekens die ontstaan wanneer je huid wordt uitgetrokken door zwangerschap, gewichtstoename, extreem gewichtsverlies of snelle spiergroei. Aanvankelijk zijn het roze, roze of paarse strepen, om na een tijdje te vervagen naar wit. Topische retinol kan helpen om striae minder opvallend te maken, maar raadpleeg je arts voordat je ze gebruikt tijdens de zwangerschap of borstvoeding.

Retinol tegen psoriasis

Psoriasis is een huidaandoening waarbij ontsteking ontstaat door abnormale celdeling. De huid produceert te veel huidcellen en deze krijgen bijgevolg niet de kans om volledig uit te groeien. Hoewel er meer onderzoek nodig is, wijst het erop dat retinol kan helpen bij een huid met psoriasis. Topische retinol vermindert ontstekingen en verwijdert dode huidcellen, wat zo de huiduitslag kan verlichten. Maar let wel op: retinol kan je huid ook een beetje irriteren. Daarom zal je dokter je waarschijnlijk aanraden om het te combineren met topische steroïden.

Hoe werkt retinol op mijn huid en wat doet het?

Wanneer je een retinol serum of crème smeert, dringt het door in de lederhuid en wordt het omgezet in retinoïnezuur, de actieve vorm van vitamine A. Dat bindt zich vervolgens aan specifieke receptoren, waardoor je huid de opdracht krijgt om meer collageen aan te maken en de huidcellen sneller te vernieuwen. Je huid heeft wel even tijd nodig om te wennen aan retinol. Dat komt omdat je huid eerst bovengenoemde retinoïde receptoren moet opbouwen. Die eiwitten, die van nature in je huid zitten, zorgen ervoor dat de retinol z'n werk kan doen. Start dus rustig op met retinol producten en verhoog geleidelijk de dosis om je huid de kans te geven om die receptoren op te bouwen.

"Wanneer je een retinol serum of crème smeert, dringt het door in de lederhuid en wordt het omgezet in retinoïnezuur, de actieve vorm van vitamine A"

Welke soorten retinol zijn er?

Om je op weg te helpen bij het kiezen van de juiste soort retinol, hebben we een lijstje samengesteld met de meest voorkomende vormen en hoe je huid er baat bij kan hebben.

  • Retinoïden is de overkoepelende term voor de verschillende moleculen die zijn afgeleid van vitamine A.

  • Retinoïdezuur (Tretinoïne) is de zuurste vorm van vitamine A met het grootste effect, maar wel met de grootste kans op huidirritatie. Het is alleen verkrijgbaar op voorschrift.

  • Retinol is de sterkste retinoïde die verkrijgbaar is zonder voorschrift. Hoewel het minder krachtig is dan voorgeschreven retinoïden, staat retinol erom bekend dat het de celvernieuwing versnelt, de collageenproductie stimuleert en de huidtint egaliseert.

  • Retinaldehyde (Retinal) is een sterkere vorm van vitamine A dan retinol, maar minder irriterend dan tretinoïne. Het is enkel verkrijgbaar op voorschrift.

  • Tazaroteen is een andere vorm van retinoïde die wordt gebruikt voor de behandeling van acne en psoriasis. Het is sterker dan tretinoïne en is alleen verkrijgbaar op voorschrift.

  • Adapaleen is een synthetische vorm van vitamine A die wordt gebruikt voor de behandeling van acne. Het is minder irriterend dan tretinoïne en is vrij verkrijgbaar.


  • Retinol vs. Retinoïden uitgelicht

    De termen "retinol" en "retinoïde" worden vaak door elkaar gehaald, maar ze zijn zeker niet hetzelfde. Je kunt ze het beste zien als neven; familie van elkaar, maar toch verschillend.

    Zoals eerder gezegd is "retinoïde" een verzamelnaam voor zowel de vrij verkrijgbare retinol als de op voorschrift verkrijgbare retinoïden. Het belangrijkste verschil tussen retinol en retinoïde zit 'm in de sterkte. Retinoïden op voorschrift hebben een veel hogere concentratie van dit actieve ingrediënt. Vrij verkrijgbare retinolproducten zijn minder intens en werken geleidelijker in de huid.

    Hoe gebruik je retinol?

    Voordat je voor het eerst een retinolproduct gebruikt, smeer een beetje product op een stukje huid - een patch test - om te zien hoe je huid reageert. Als je huid na een paar dagen niet bijzonder rood of jeukt, kun je retinol veilig toevoegen aan je avondroutine. Daarnaast zijn hier drie handige tips om rekening mee te houden bij het gebruik van retinol:

    Tip 1: bouw langzaam op
    Begin met één à twee keer per week, zeker als je een gevoelige huid hebt. Veel mensen merken dat hun huid retinol beter verdraagt als ze het gebruik ervan geleidelijk opbouwen, zodat de huid tijd heeft om aan het product te wennen.

    Tip 2: volgorde is key
    Dit gaat over de volgorde waarop je jouw huidverzorgingsproducten, inclusief retinol, aanbrengt. Start met een frisse, milde gezichtsreiniger om je gezicht te reinigen. Gebruik voor én na retinol een vochtinbrengende crème (niet-comedogeen) om het risico op irritatie te verminderen. De Minéral 89 72u hydraterende crème is hiervoor een geschikte crème.

    Gebruik na retinol altijd een hydraterende crème om het risico op irritatie te verminderen

    Tip 3: gebruik zonnebescherming
    Voorkom het risico van fotosensibiliteit en irritatie door zonlicht door retinolproducten enkel in je avondroutine in te gebruiken. Gebruik je toch retinol in je ochtendroutine? Dan is een goede zonnebescherming met SPF jouw beste vriend om je huid te beschermen tegen de zon.

    Wat zijn de bijwerkingen van retinol?

    Mogelijke bijwerkingen van retinol zijn: een droge, geïrriteerde huid, jeuk of een branderig gevoel, roodheid, vervellen en schilferen van de huid. Deze bijwerkingen zouden geleidelijk moeten verdwijnen naarmate je huid begint te wennen aan retinol.

    Hoe ga je om met de bijwerkingen van retinol?

    Met een paar kleine tweaks in je huidverzorgingsroutine kun je de roodheid en irritatie die retinol soms met zich meebrengt, flink verminderen. Probeer het volgende eens:

  • Gebruik één retinolproduct tegelijk;

  • Gebruik retinol liever om de dag dan elke dag;

  • Geef je gezicht na het wassen een halfuurtje rust voordat je het retinolproduct aanbrengt;

  • Zet je retinolbehandeling even on hold als je last hebt van bijwerkingen;

  • Vraag advies aan je huisarts of dermatoloog als je geen vooruitgang merkt.
  • Wanneer gebruik je beter geen retinol?

    Retinol tijdens de zwangerschap

    Retinol dringt diep door in de huid. Om elk risico uit te sluiten, adviseren artsen om geen retinol te gebruiken tijdens de zwangerschap. Ga je voor een baby? Laat het je dermatoloog weten en bekijk zeker de retinolproducten die op je badkamerplankje liggen.

    Retinol tijdens de borstvoeding

    Wanneer je topische retinoïden gebruikt, komt er slechts een kleine hoeveelheid in je bloedbaan terecht. Daarom achten artsen het risico voor baby's die borstvoeding krijgen laag. Desondanks is het belangrijk om het gebruik van retinol, ook topische, te bespreken met je arts als je borstvoeding geeft. Let erop dat je de retinoïden niet aanbrengt op je borsten en voorkom dat het product in contact komt met de huid van je baby.

    Liftactiv Retinol Specialist Serum

    Ben je overtuigd en wil je retinol gebruiken tegen de eerste huidveroudering? Dan is Vichy’s nieuwste aanwinst misschien iets voor jou. Het Retinol Specialist Serum is speciaal ontwikkeld om alle soorten rimpels, zelfs de diepste, aan te pakken. Dit serum stimuleert de natuurlijke celvernieuwing, herstelt de volheid van je huid en gaat de vorming van lijntjes en rimpels tegen. Het resultaat is een egale, stralende en verjongde huid.

    Het serum bevat een beschermingstechnologie dat ervoor zorgt dat retinol veilig en efficiënt door de huid wordt opgenomen.

    Het Liftactiv Retinol Serum werkt tegen meerdere tekenen van huidveroudering. Vrouwen merkten dat hun huid(4):

  • 92% vindt de huid steviger aanvoelen

  • 86% vindt de huid soepeler aanvoelen

  • 84% vindt de huid steviger aanvoelen

  • 82%vindt de huid er gerevitaliseerd uitzien


  • (4) Klinische score, 50 vrouwen, na 5 maanden.

    HUID DIAGNOSE

    MOGELIJK GEMAAKT DOOR SKINCONSULT AI

    BEPAAL UW BELANGRIJKSTE HUIDBEHOEFTEN

    START DE DIAGNOSE