Wat is collageen en wat doet het?

Collageen in huidverzorging is helemaal trending en dat is niet voor niets. Dit eiwit staat erom bekend ons krachtig, levendig en soepel te houden van binnenuit.

Collageen in huidverzorging is helemaal trending en dat is niet voor niets. Dit eiwit staat erom bekend ons krachtig, levendig en soepel te houden van binnenuit. Je lichaam maakt zelf collageen aan en daar heeft zo goed als elk lichaamsdeel baat bij: je spieren, pezen, botten, maar ook je haar, nagels én huid. Wat doet collageen in de huid? En hoe kan je collageen de huid beschermen? In dit artikel beantwoorden we pertinente vragen over dit belangrijk ingrediënt.

COLLAGEEN, WAT IS DAT?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam. Het is afgeleid van het Griekse “kolla”, wat lijm of samenbinden betekent. En dat is eigenlijk wat collageen in het kort samenvat: het is ‘de lijm’ die alle deeltjes in je lichaam netjes bij elkaar houdt.

‘Collageen is de lijm die ons lichaam samenhoudt.’

WELKE COLLAGEEN TYPES ZIJN ER?

Er zijn vandaag ruim 28 verschillende soorten collageen bekend, waarvan deze twee de belangrijkste:

Collageen type 1
Collageen type 1 is veruit het meest aanwezig in je lichaam, namelijk 90% van de totale hoeveelheid collageen. Je vindt het terug in je huid, haar, nagels, botten, kraakbeen, bindweefsel, gewrichtsbanden, pezen en bloedvaten. Type 1 collageen staat vooral bekend om zijn verstevigende eigenschappen.1

Collageen type 3
Type 3 collageen zorgt voor en verbetert de structuur van spieren, organen en bloedvaten en helpt bij de elasticiteit van de huid. Type 3 gaat vaak samen met collageen type 1.

DE OPBOUW VAN DE HUID

Laten we eerst eens kijken naar de opbouw van onze huid voordat we de werking achter collageen uitlichten. Een korte recap: de huid is opgebouwd uit drie lagen – de epidermis, de dermis en het onderhuids weefsel – met elk hun specifieke functies:

* De epidermis (opperhuid) is de buitenste laag van de huid, ofwel de laag die je met het blote oog ziet. Dit laagje van de huid vormt een belangrijke barrière tegen mogelijke factoren van buitenaf – ofwel het Exposoom. Voorbeelden zijn stress, blootstelling aan UV-stralen, luchtvervuiling en vermoeidheid.
* De dermis (lederhuid) ligt onder de opperhuid. Deze vezelige laag bestaat uit een constructie van bindweefsel waarin lymfevaten, zenuwvezels, bloedvaten en talgklieren gebundeld zijn. De lederhuid draagt bij aan de stevigheid en elasticiteit van de huid.
* Het onderhuids weefsel (subcutis) vormt de diepste laag van de huid. Dit weefsel scheidt de huid van de spieren en pezen en beschermt de organen. Het bestaat uit zenuwen, talgklieren, bindweefselschotten en bloedvaten.

WAT DOET COLLAGEEN IN DE HUID?

Inmiddels weten we dat collageen onmisbaar is in het lichaam. Toch is de werkzaamheid ervan het meest zichtbaar in de huid, en meer specifiek in het gezicht. Collageen in de huid werkt als volgt: in de dermis helpt collageen bij het vormen van een vezelig netwerk van cellen. Het is een netwerk waar nieuwe cellen op groeien. Collageen speelt daarbij een belangrijke rol in het vervangen en herstellen van dode huidcellen.

“Collageen speelt een belangrijke rol in het vervangen en herstellen van dode huidcellen.”

AFNAME VAN COLLAGEEN IN DE HUID

Of we het nu willen of niet, naarmate we ouder worden daalt onze natuurlijke collageenproductie. Vanaf je 25ste neemt het collageengehalte met ongeveer 1% – 1,5% per jaar af.2 Dat betekent: je huid wordt slapper en er ontstaan fijne lijntjes en rimpels. Bovendien delen de cellen in de huid zich langzamer naarmate we ouder worden, waardoor de epidermis dunner wordt en vocht verliest.

ZO KUN JE COLLAGEEN IN DE HUID HELPEN BESCHERMEN

Het natuurlijke verouderingsproces is genetisch bepaald en kan je helaas niet tegenhouden. Wel kan bestaand collageen beschermd worden en de collageenproductie in de huid zelfs een beetje ondersteund. Hieronder delen we tips voor meer collageen in de huid.

1. Bescherm je huid tegen de zon
De zon is een van de voornaamste redenen waarom je huid veroudert. Mede omdat blootstelling aan UV-straling de afbraak van collageen kan versnellen. Dit leidt mogelijk tot de vorming van rimpels en fijne lijntjes. Draag daarom dagelijks een zonnebrandcrème met minstens SPF 30 om je huid te beschermen tegen schade door UV-straling. Ook wanneer het bewolkt is.

2. Retinol in je skincare routine
Retinol is een retinoïde - een vorm van Vitamine A – en een belangrijk ingrediënt tegen de tekenen van huidveroudering. Retinol is letterlijk een krachtpatser die collageen stimuleert, fijne lijntjes tegengaat en zelfs UV-schade kan herstellen. Vichy heeft met Liftactiv een speciale lijn ontwikkeld die net zoals retinol collageenverlies in de huid tegengaat. We adviseren om ‘s avonds Collagen Specialist Nacht te gebruiken en ‘s ochtends een dagcrème met SPF zoals Liftactiv B3 Dagcrème SPF50.

“Retinol is een krachtpatser die collageen stimuleert, rimpeltjes tegengaat en zelfs UV-schade kan herstellen.”

3. Hydrateer je huid
Ooit al gehoord van ‘een gezonde huid begint van binnenuit’? Dit gezegde mag je gerust als waar beschouwen: wanneer je je huid niet genoeg hydrateert, daalt het vochtgehalte en kan het collageen in de huid niet herstellen. Dagelijks minstens 2 liter water drinken of het equivalent van waterrijk voedsel, houdt je huid niet alleen gehydrateerd, maar produceert ook de vochtrijke omgeving waarin collageen- en elastinevezels gedijen.

Wil je nog meer goed doen voor je huid? Kies voor huidverzorgingsproducten die hyaluronzuur bevatten. Met Vichy’s Minéral 89 begin je de dag goed met een frisse dosis hyaluronzuur en Mineraliserend thermaal water uit Frans vulkaangebied. Deze bestseller is ook aangevuld met een fijne formule voor de ogen: Minéral 89 Ogen.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek.

1 Biochemistry, Collagen Synthesis 2022
2 Oikarinen A. The aging of skin: chronoaging versus photoaging. Photodermatol Photoimmunol Photomed 1990

HUID DIAGNOSE

MOGELIJK GEMAAKT DOOR SKINCONSULT AI

BEPAAL UW BELANGRIJKSTE HUIDBEHOEFTEN

START DE DIAGNOSE